
From the fresh coffee plantation, in Colombia, a big and tight hug to you all, we are looking forward to your Christmas’s pictures from wherever you are, in order to upload them in our blog. Petons!
How I wish you were here...
totxviure@gmail.com
Un determinat viatge en un moment d'incertesa global
![]() |
Recull de fotos Pays Dogon |
Una calor que vol dir restar sota l’ombra d’un arbre de les 11h del matí a les 4h de la tarda esperant que el sol afluixi una mica per deixar-nos posar drets, vol dir veure l’aigua tant calenta que no et passa la set, intentar fer la migdiada mentre somies amb alguna cosa ben fresca i no poder ni tant sols acabar de descançar, només esperar que avanci el dia per notar l’aire fresc de la nit.
I amb tot, val a dir, que ens va aportar una aventura inesborrable i molt estimada; una admiració per la gent amb qui vam compartir el viatge, especialment l’Ibrahim ag Mohamed, l’Elco i en Califa.
Des que hem aterrissat aquí, ara ens diem «toubabs», és a dir « blancs », fet que no ens fa ni fred, ni calor, però sovint va lligat a «cadeaux», i aquests constants «dona’m alguna cosa, regala'm el què sigui» acaba essent feixuc. Com pot tirar endavant un país on hi ha tants nens i nenes que neixen cada dia, (cada dia !) sense res ? On la mortalitat infantil és tant alta ? (hem llegit que un de cada quatre nens no arriba als cinc anys). Com pot ser que tant bon punt aprenen a parlar ja saben pidolar en 2 o 3 idiomes, però el sistema no els ofereix la possibilitat de saber llegir, escriure i sumar almenys en un idioma? Quina és la responsabilitat de l’Estat en l’Educació ? Quin futur pot esperar-te si et toca viure de les sobres dels altres? I si alguns dels que dirigeixen la religió musulmana (marabouts) fan sortir aquests infants al carrer a pidolar, dient que això els fa ser humils...Per on començar?
Després pugem a Timbouctu per conèixer millor la vida dels nòmades Tuareg i veure el desert, una gran experiència. La darrera part del viatge a Mali passa pel fascinant Pays Dogon.
Després d’uns dies i les primeres remullades pels xàfecs que cauen de forma contundent i sense avisar, decidim entrar cap a l’interior del país. Travessem direcció Kaolack i Tambacunda, ciutats de pas de molts viatgers, brutes i desordenades, amb petits comerços, transports senzills i gent poc accessible.
Arribem finalment a Kedougou, on passarem una setmaneta, aquí coneixem la Montse (cooperant de Jamiakafo) i l’Ibu, la Míriam, la Núria, en Quim i família.
En aquesta zona es respira un aire diferent, i podem gaudir uns dies de la seva vida quotidiana, imitar el seu ritme tranquil i fer una excursió inoblidable passant per Bandafaci, Salemata, Ibel, Iwol (on trobem l’ètnia Bedik) i Eiolo (on trobem els Bassari), en aquest darrer lloc podem gaudir de la gentilesa de Chez Balingo.
De nou retornem a Tambacunda per continuar el nostre camí cap a Mali, un nou país i una nova gent…